Fot:M.K.W.
Nie ma jednak jak biała mąka, pszenna. Pierwszą pizze z mąki orkiszowej mój mały zjadł ze smakiem. Na widok drugiej jednak usłyszałam : "Co to jest? Ja chcę normalną pizzę, nie taką".
Normalna znaczy bez sera, pieczarkow, napewno bez wędliny, bo to wszystko jest ściągane, ale najistotniejsze jest by była z białej mąki. Zrobiłam. Pyszna.
Szklanka mąki
Łyżeczka soli morskiej
Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
Pomidor
Pol cebuli
Ketchup
Woda
Mieszamy suche składniki dodajemy wodę,
Woda, ok pół szklanki i sprawdzamy co się dzieje, dolewamy jak trzeba. (Ciasto było tym razem dosyć luźne, ale wyszło nie złe ...)
Ciasto wykladamy do formy na papier potem
ketchup kładziemy na ciasto, smarujemy...następnie przyprawy do pizzy, pomidory w plasterkach i pół cebulki drobno pokrojone. Do piekarnika na 25 minut temp 240. Przy końcu pobawilam się pokrętłami piekarnika i włączyłam na kilka minut, przy ściągniętej już folii aluminiowej funkcje turbo grill. Należy pamiętać, że pizza bez sera jest wypiekana pod przykryciem. Można użyć papieru do pieczenia. Ponieważ zostalo ostatnio dużo wody z pomidorów podsuszylam je grillem ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz