Fot: M.K.W.
Oto smakowite i zdrowe ciasto gryczane o pięknym zapachu cynamonu z nutką cytryny, bez cukru lecz słodkie, dzięki ksylitolowi.
Bardzo łatwy przepis. Ciasto, wyszło doskonale. W zasadzie nie jadam ciast, więc to prawie sprawa ekstremalna, że się podjęłam go robić. Skłoniły mnie do tego całkiem przyzwoite składniki, brak białej mąki i cukru. Przepis wpadł mi w ręce przypadkiem i nigdy nie szukałam jakiś zamienników na niezdrowe wg. mnie ciasta, dlatego dopiero teraz coś takiego robię.
W przepisie zalecane było użycie zakwasu chlebowego, niestety nie udało mi się go znaleźć i użyłam proszku do pieczenia, małą łyżeczkę, ale i tak było dobre.
Zakwas miał nadać ciastu delikatną strukturę i stanowił zdrową alternatywę dla proszku do pieczenia :-)
Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi . Myślę, że można nawet dodać więcej owoców. Napisano spróbuję jakiegoś mixa mojego pomysłu na bazie tego przepisu.
Składniki :
2/3 szklanki mąki gryczanej
2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki mąki owsianej
1 paczuszka drożdży suszonych
3 łyżki ksylitolu
2 banany
1 jabłko
1 jajko
1 łyżka zakwasu używanego do wypieku chleba
1 szklanka gazowej wody
Kilka suszonych śliwek
Sok z jednej cytryny
1 łyżka cynamonu
Koszt orientacyjny to ok 8 - 9zł , więc jak na zdrową przekąskę nie wiele.
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i łączymy.
Wiórki kokosowe należy zmielić w młynku wcześniej .
Dodajemy pokrojone drobno wszystkie owoce, wodę, zakwas, sok cytrynowy wyciśnięty oraz jajo. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 190 - 200˚C , 40 minut.
Fot: M.K.W.
Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz