Fot:pixabay.com
W ogrodzie urosły nam ogromne cukinie. Rosły i rosły ponieważ nie było za bardzo chętnych na ich jedzenie.
Część mąż rozdał, a nowe pojawiały się i rosły sobie spokojnie dalej.
Zrobiłam kilka razy kotlety z cukinii. Mi smakowały, bo po prostu lubię, lecz moje kochane dziecko nie chciało jeść takiego, tylko jak mówił, chce normalnego kotleta :-) normalny znaczy z indyka. Omijam szerokim łukiem mięso kurczaka, podobnie jak wieprzowe czy wołowe i cielęce.
Fot:M.K.W.
Postanowiłam więc poszukać co można z nimi zrobić i wybrałam wersję przyszłościową na słodko w postaci dżemu. Smakuje naprawdę dobrze. Pachnie również przyjemnie.
Dżem z cukinii można wykonać w dwóch wersjach smakowych, tj, cytrynowa albo pomarańczowa. Zdecydowałam się na cytrynową.
Zastanawia mnie czy można w ten sposób zrobić dżem z dyni, z tym, że może w innej kompozycji, może coś smaku jabłkowego i cynamonu... ciekawe...
Wracając ,
Użyłam dużej, największej cukinii jaka była. Szacuje ją na trzy i pół kilograma. Cukinia została przez mnie obrana ze skórki i oczyszczona z nasion, choć bez przesady, nasiona są bardzo zdrowe, jeśli nie najbardziej wartościowe w warzywach czy owocach.
Mała uwaga, są nasiona, których jeść nie należy.
Niewielką ilość nasion z cukinii pozostawiłam.
Pokroiłam cukinie na małe kawałki i gotowałam w małej ilości wody ok 3/4 szklanki ( myślę, że wystarczy mniej bo dużo wody wyszło z samej cukinii). Gotowałam ją przez 50 minut, do miękkości.
Następnie tłuczkiem do ziemniaków zmiażdżyłam cukinię i dodałam pół kg cukru, dwa opakowania galaretki cytrynowej i sok z cytryny. Tak jak pisałam jest wersja pomarańczowa, i w tym momencie możemy dodać galaretki pomarańczowe.
Po dodaniu galaretki i soku z cytryny, cukinia nabiera pięknego koloru a w domu rozchodzi się wspaniały cytrynowy zapach.
Gotowałam godzinę i gotowy dżem włożyłam do wyparzonych, gorących słoików. Po zakręceniu słoiki zostały położone na wieczku do wystygnięcia. Wyszło mi ok 1820g dżemu.
Czyli w skrócie potrzebne składniki:
Ok 3,5 kg nieoczyszczonej cukinii
Pół kg białego cukru
Dwie galaretki cytrynowe (lub pomarańczowe)
Jedna cytryna - sok z cytryny
Smacznego:-)
Fotografie: M.K.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz