Fot:pixabay.com
Dżem z gruszek z cynamonem.
Składniki dopasujemy do naszych potrzeb.
Ja używałam większą ilość gruszek, bo musiałam je zużyć, żeby się nie zniszczyły.
Do przepisu wyjściowego potrzebujemy :
1kg gruszek
50g cukru trzcinowego
Szklanka wody
Mała łyżeczka cynamonu
Gruszki myjemy, wycinamy nasiona i kroimy na kawałki.
Wlewamy do garnka wodę i gotujemy do 100˚C, po czym wrzucamy gruszki, cukier i cynamon. Gotujemy aż gruszki się rozgotują. Można rozgnieść gruszki w garnku, gotujemy aż do wyparowania wody, mieszając by dżem się nie przypalił.
Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i kładziemy do góry nogami do wystygnięcia.
Zamiast cynamonu można użyć również goździków i sok z jednej cytryny.
Fot:M.K.W.
Fot:M.K.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz