środa

Dżem z gruszek


Fot:pixabay.com

Dżem z gruszek z cynamonem.
Składniki dopasujemy do naszych potrzeb. 
Ja używałam większą ilość gruszek, bo musiałam je zużyć, żeby się nie zniszczyły.



Do przepisu wyjściowego potrzebujemy :

 1kg gruszek
50g cukru trzcinowego
Szklanka wody
Mała łyżeczka cynamonu


Gruszki myjemy, wycinamy nasiona i kroimy na kawałki.
Wlewamy do garnka wodę i gotujemy do 100˚C, po czym wrzucamy gruszki, cukier i cynamon. Gotujemy aż gruszki się rozgotują. Można rozgnieść gruszki w garnku, gotujemy aż do wyparowania wody, mieszając by dżem się nie przypalił.
Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i kładziemy do góry nogami do wystygnięcia.

Zamiast cynamonu można użyć również goździków i sok z jednej cytryny.




Fot:M.K.W.


Fot:M.K.W.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...