Fot:M.K.W.
Oto propozycja dania głównego z grochu połówek.
Składniki potrzebne to :
1 szklanka grochu połówek
1/3 szklanki uprażonych pestek z dyni
Oliwa z oliwek
Cząber
Majeranek
Imbir
Sól himalajska
Olej rzepakowy
Groch moczyć przez 12 godzin, lub przygotować nienamoczony groch gdy zapomnieliśmy go namoczyć przez noc, w ten sposób:
Wrzucamy do garnka groch, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 5 minut, odstawiamy pod przykryciem na godzinę. I gotowe !
Groch jest przygotowany do pracy :-)
Groch gotujemy 40 minut do miękkości. Odsączamy i miksujemy w blenderze. Do masy dodajemy uprażone wcześniej a następnie zmielone pestki z dyni i przyprawy. Formujemy kotleciki i podsmażamy ok 5 minut.
Jeśli chodzi o mnie, uważam że owe kotleciki są znakomitym mazidłem do chleba. Bez smażenia :-)
Nie wyszły mi dobre kotleciki, były suche, ale fakt, że ... nałożyłam je łyżką, nie ugniatając zwartych kulek i może to być przyczyną, że się rozpadały.
Fotografie:M.K.W.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz