poniedziałek

Kotleciki wegańskie z grochu



Fot:M.K.W.

Oto propozycja dania głównego z grochu połówek.

Składniki potrzebne to :

1 szklanka grochu połówek
1/3 szklanki uprażonych pestek z dyni
Oliwa z oliwek
Cząber
Majeranek
Imbir
Sól himalajska
Olej rzepakowy

Groch moczyć przez 12 godzin, lub przygotować nienamoczony groch gdy zapomnieliśmy go namoczyć przez noc, w ten sposób:

Wrzucamy do garnka groch, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 5 minut, odstawiamy pod przykryciem na godzinę. I gotowe !
Groch jest przygotowany do pracy :-)

Groch gotujemy 40 minut do miękkości. Odsączamy i miksujemy w blenderze. Do masy dodajemy uprażone wcześniej a następnie zmielone pestki z dyni i przyprawy. Formujemy kotleciki i podsmażamy ok 5 minut.




Jeśli chodzi o mnie, uważam że owe kotleciki są znakomitym mazidłem do chleba. Bez smażenia :-)
Nie wyszły mi dobre kotleciki, były suche, ale fakt, że ... nałożyłam je łyżką, nie ugniatając zwartych kulek i może to być przyczyną, że się rozpadały.


Fotografie:M.K.W.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...