Fot:M.K.W.
Kukurydziane kotleciki wegańskie z marchwi, selera, cebuli i pora.
Bardzo pyszne danie główne, kotleciki z utartych warzyw.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki utartych warzyw
● ( marchew, seler, por, cebula)
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
Tymianek
Bazylia
Sól himalajska
Olej rzepakowy
Warzywa obieramy i myjemy, następnie ucieramy na drobnych oczkach na tarce lub miksujemy w blenderze.
Solimy i odstawiamy pod przykryciem w większej misce na pół godziny.
Po tym czasie dokładamy mąki kukurydzianej i wodę, małych ilościach , by uzyskać gęstą masę i przyprawiamy. Łyżką stołową nacieramy małe porcje ciasta i formujemy małe kuleczki, które następnie przygniatamy na patelni. Kotleciki smażymy ma rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Mój maluszek zjadł ze smakiem swoją porcję i jeszcze kawałek porcji taty :-)
Smacznego
Fotografie: M.K.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz