piątek

Kukurydziane kotleciki wegańskie



Fot:M.K.W.

Kukurydziane kotleciki wegańskie z marchwi, selera, cebuli i pora.
Bardzo pyszne danie główne, kotleciki z utartych warzyw.


Składniki:
1 i 1/2 szklanki utartych warzyw 
● ( marchew, seler, por, cebula)
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
Tymianek
Bazylia
Sól himalajska
Olej rzepakowy

Warzywa obieramy i myjemy, następnie ucieramy na drobnych oczkach na tarce lub miksujemy  w blenderze.
Solimy i odstawiamy pod przykryciem w większej misce na pół godziny.




Po tym czasie dokładamy mąki kukurydzianej i wodę, małych ilościach , by uzyskać gęstą masę i przyprawiamy. Łyżką stołową nacieramy małe porcje ciasta i formujemy małe kuleczki, które następnie przygniatamy na patelni. Kotleciki smażymy ma rozgrzanym oleju z dwóch stron.


Mój maluszek zjadł ze smakiem swoją porcję i jeszcze kawałek porcji taty :-)

Smacznego


Fotografie: M.K.W.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...