Fot:M.K.W
Kg zielonych pomidorów
3 cebule średniej wielkości
Sól himalajska
Dwie szklanki wody
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
Gorczyca
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz czarny lub ziołowy
Przygotowanie jak dla mnie trochę kłopotliwe ze względu na szerokie widełki czasowe, którym trzeba sprostać i do którego trzeba dopasować swój grafik .
Pierwszego dnia wieczór lub wcześnie rano, przygotowujemy pomidory zielone. Myjemy, usuwamy zielone listki, kroimy w plastry, solimy i odstawiamy w misce pod przykryciem na 12 godzin. Czas można rozciągnąć o kilka godzin, jeśli coś nam wypadnie jednak 18 godzin to już górna granicą, kiedy trzeba podjąć się drugiego etapu prac.
Fotografie:M.K.W.
W drugim etapie,
Odlewamy powstałą wodę.
Obieramy cebulę, kroimy i wyparzamy wrzątkiem.
Cebulę łączymy z pomidorami i dokładnie mieszamy.
Do przygotowanych słoików wkładamy (niewielką ilość) :
Ziele angielskie ( na słoik 300ml 2 ziarna)
Liść laurowy (na słoik 300ml kawałek liścia)
Gorczyca (1/2 małej łyżeczki )
Sól himalajska do smaku jak kto lubi
Do słoików wkładamy pomidory z cebulą i zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą.
Zalewa:
Dwie szklanki wody
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
Dobrze jest najpierw doprowadzić do wrzenia wodę, z cukrem i olejem i rozpuścić dobrze cukier, a dopiero później dolać ocet, na samym końcu. Zaoszczędzi nam to octowego fetoru na cały dom i bólu gardła.
Słoiki zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy na mokro 15 minut.
Jeszcze jedna rzecz... ja akurat mam alergie wziewne i trochę kłopoty z oddychaniem czasem, tak więc, może ktoś tego nie odczuwa po prostu, ale dobrze jest to zakończyć w ciągu dnia lub rano. Zapach octu może nam towarzyszyć naprawdę długo, co nie sprzyja dobremu snu, na przykład mi akurat oddychaniu. Ciężko wywietrzyć ten zach. Choć drzwi i okna długo były otwarte na oścież...zapach pozostawał i pozostawał, dziecko piekły oczy. Całość skończyłam ok 23... za późno.
Robiłam sałatkę z trzech kilogramów pomidorów, więc fakt, że było dużo więcej octowego zapachu i więcej pracy.
Smakuje bardzo dobrze.
Smak kojarzy mi się z marynowanym grzybkami :-)
Smak kojarzy mi się z marynowanym grzybkami :-)
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz