czwartek

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę.



Fot:M.K.W

Składniki liczony w proporcji na jeden kilogram zielonych pomidorów to:

Kg zielonych pomidorów
3 cebule średniej wielkości
Sól himalajska
Dwie szklanki wody
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
Gorczyca
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz czarny lub ziołowy

Przygotowanie jak dla mnie trochę kłopotliwe ze względu na szerokie widełki czasowe, którym trzeba sprostać i do którego trzeba dopasować swój grafik . 

Pierwszego dnia wieczór lub wcześnie rano, przygotowujemy pomidory zielone. Myjemy, usuwamy zielone listki, kroimy w plastry, solimy i odstawiamy w misce pod przykryciem na 12 godzin. Czas można rozciągnąć o kilka godzin, jeśli coś nam wypadnie jednak 18 godzin to już górna granicą, kiedy trzeba podjąć się drugiego etapu prac. 




Fotografie:M.K.W.

W drugim etapie, 
Odlewamy powstałą wodę.
Obieramy cebulę, kroimy i wyparzamy wrzątkiem.
Cebulę łączymy z pomidorami i dokładnie mieszamy.

Do przygotowanych słoików wkładamy (niewielką ilość) :
Ziele angielskie ( na słoik 300ml 2 ziarna)
Liść laurowy (na słoik 300ml kawałek liścia)
Gorczyca (1/2 małej łyżeczki )
Sól himalajska do smaku jak kto lubi

Do słoików wkładamy pomidory z cebulą i zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą.

Zalewa: 

Dwie szklanki wody
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego



Fotografie:M.K.W.

Dobrze jest najpierw doprowadzić do wrzenia wodę, z cukrem i olejem i rozpuścić dobrze cukier, a dopiero później dolać ocet, na samym końcu. Zaoszczędzi nam to octowego fetoru na cały dom i bólu gardła. 

Słoiki zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy na mokro 15 minut.

Jeszcze jedna rzecz... ja akurat mam alergie wziewne i trochę kłopoty z oddychaniem czasem, tak więc, może ktoś tego nie odczuwa po prostu, ale dobrze jest to zakończyć w ciągu dnia lub rano. Zapach octu może nam towarzyszyć naprawdę długo, co nie sprzyja dobremu snu, na przykład mi akurat oddychaniu. Ciężko wywietrzyć ten zach. Choć drzwi i okna długo były otwarte na oścież...zapach pozostawał  i pozostawał, dziecko piekły oczy. Całość skończyłam ok 23... za późno. 

Robiłam sałatkę z trzech kilogramów pomidorów, więc fakt, że było dużo więcej octowego zapachu i więcej pracy. 

Smakuje bardzo dobrze.
Smak kojarzy mi się z marynowanym grzybkami :-)

Smacznego:-) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...