Fot:M.K.W.
Składniki:
2 marchewki
1 seler
1 por
1 pietruszka
Pół natki pietruszki
Olej rzepakowy
2 łyżki cukru trzcinowego
Pieprz
Sól hikalajska
Przyprawa do pizzy
7 ziemniaków
Papryka słodka
Warzywa pokroiłam na słupki, częściowo marchew, pietruszkę pokroiłam obieraczką do ziemniaków. Następnie
natkę posiekalam.
Wszystkie warzywa ułożyłam w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Posypałam cukrem i solą oraz przyprawą papryka słodka, odstawiłam.
Wszystkie warzywa ułożyłam w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Posypałam cukrem i solą oraz przyprawą papryka słodka, odstawiłam.
W tym czasie przygotowywałam ziemniaki.
Obrane i umyte ziemniaki namaczalam w sosie z oleju , przyprawy do pizzy i soli.
Ułożyłam ziemniaki w naczyniu obok zapiekanki warzywnej.
W piekarniku piekłam w temp ok 220˚C, między czasie obróciłam ziemniaki. Używam ziemniaków do pieczenia. Zwykle ziemniaki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki lub nawet obgotować wcześniej na wodzie.
Fotografie:M.K.W.
Warto wiedzieć, że najzdrowsze są ziemniaki właśnie w postaci pieczonej.
Mój maluch wcinał ze smakiem. Jedynie co, to powyciągalam natkę pietruszki bo nie tolerował :-)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz