wtorek

Dżem jabłkowy od podstaw :-)




Fot:M.K.W.

Po raz pierwszy miałam okazję zrobić dżem jabłkowy od podstaw. Nasze jabłonie dopiero zostały zasadzone, ale nasza sąsiadka pozwoliła nam zebrać jabłka, których miała pod dostatkiem. Jest to faktycznie rewelacja, mieć swoje własne, zdrowe owoce. 
Nawet jeśli nie najpiękniejsze, wiem na pewno, że są Eco :-)
Te były całkiem dobre.


Fot:M.K.W.

Z naszej winy straciliśmy naprawdę znakomite owoce, gdyż zbyt długo zeszło nam wybrać się za płot. Przyroda kieruje się własnymi prawami i nie ma tu czasu na inne sprawy, jeśli chcemy czerpać z dobrodziejstw natury. Na przyszły rok, kalendarz rolnika definitywnie. Ja zielona jestem totalnie, tu chociaż jakieś podstawy, co i kiedy...należy robić.

Przepis na dżem jabłkowy bardzo słodki :-)

Zebrać jabłka, ile się da ...


My zebraliśmy ich naprawdę bardzo dużo...



Na 5 kg jabłek użyłam 1 kg cukru i jedną galaretkę cytrynową.
Jabłka gotowałam ok 1 godziny w litrze wody wraz z cukrem. 
Wcześniej oczywiście należy je przygotować. Obrać, oczyścić w środku. Wszelkie ewentualne obicia, uszkodzenia odkroić.
Pod sam koniec dodałam 1 galaretkę o smaku cytrynowym i cynamon. Jabłka nieco wcześniej rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków.








Fot: M.K.W.

Po ponad dwudziestu trzech latach życia w dużym mieście w Polsce i dwunastu latach życia w jednej z największych metropolii na świece mogę powiedzieć, że jestem zakochana w moim życiu na wsi. Na razie się uczę, ale naprawdę warto . 
Czuję się jak na innej planecie. Po co komu Mars ? Tam i tak nic nie ma i nigdy nie będzie. To tu na ziemi są wspaniałe warunki do życia dla człowieka. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...