Fot:M.K.W.
Coś doskonałego dla nieudolnych osób :-)
gołąbki bez zawijania !
Nawet nie brałam się do roboty gołąbków, gdyż znane mi były opowieści, jak trudne to dzieło sztuki.
Sztuki zawijania.
Tutaj jednak wersja jest bez zawijania i każdy sobie poradzi.
Składniki na 6 porcji:
Bulion warzywny 2 kostki (litr wody)
Ok 500g białej kapusty bardzo drobno szatkowanej
Mielone mięso z indyka 500g
Ryż basmati dwa woreczki
Kaszka manna 1/2 szklanki
2 jaja
Sól pieprz do smaku.
Olej rzepakowy
Baaardzo proste wykonanie, a smak wyśmienity :-)
Białą kapustę szatkujemy, łączymy z mielonym mięsem
z indyka, ryżem basmati i mieszamy z resztą składników jak jaja, kasza manna, sól i pieprz.
Formujemy owalne gołąbki, 12sztuk,
obsmażamy na brązowo na patelni.
Ja obsmażam bez mąki pszennej tak na " hamburgera".
Następnie gotujemy w Bulionie warzywnym z koncentratem pomidorowym ok 50 minut na wolnym ogniu.
Podajemy z ziemniakami.
Ryż basmati bardzo szybko dochodzi sobie sam w bulionie, wcześniej go to nie gotowałam.
Jak widać podałam gołąbki z makaronem Rurkami, ale mój maluch ziemniaków nie jada.
Kapustę można również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Ja próbowałam pociąć kapustę blenderem,wydaje mi się to jednak mało skuteczne, wiele hałasu, a blender co chwila się zacinał, bo liście kapusty blokowały ostrza.
Fotografie: M.K.W.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz