poniedziałek

Gołąbki bez zawijania z indyka


Fot:M.K.W.

Coś doskonałego dla nieudolnych osób :-)
 gołąbki bez zawijania ! 
Nawet nie brałam się do roboty gołąbków, gdyż znane mi były opowieści, jak trudne to dzieło sztuki.
Sztuki zawijania. 

Tutaj jednak wersja jest bez zawijania i każdy sobie poradzi. 

Składniki na 6 porcji: 

Bulion warzywny 2 kostki (litr wody) 
Ok 500g białej kapusty bardzo drobno szatkowanej
Mielone mięso z indyka 500g
Ryż basmati dwa woreczki
Kaszka manna 1/2 szklanki
2 jaja
Sól pieprz do smaku.
Olej rzepakowy

Baaardzo proste wykonanie, a smak wyśmienity :-)



Białą kapustę szatkujemy, łączymy z mielonym mięsem 
z indyka, ryżem basmati i mieszamy z resztą składników jak jaja, kasza manna, sól i pieprz. 
Formujemy owalne gołąbki, 12sztuk, 
obsmażamy na brązowo na patelni.
Ja obsmażam bez mąki pszennej tak na " hamburgera".


Następnie gotujemy w Bulionie warzywnym z koncentratem pomidorowym ok 50 minut na wolnym ogniu.
 Podajemy z ziemniakami. 
Ryż basmati bardzo szybko dochodzi sobie sam w bulionie, wcześniej go to nie gotowałam.
 Jak widać podałam gołąbki z makaronem Rurkami, ale mój maluch ziemniaków nie jada.
Kapustę można również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 
Ja próbowałam pociąć kapustę blenderem,wydaje mi się to jednak mało skuteczne, wiele hałasu, a blender co chwila się zacinał, bo liście kapusty blokowały ostrza.



Fotografie: M.K.W.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...