Fot:M.K.W.
Olej kokosowy należy do tłuszczów nasyconych. Pomimo iż jest pochodzenia roślinnego, znajduje się w grupie tej samej, co kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego takie jak :
smalec, tłusta wołowina i wieprzowina, przetwory mięsne, kiełbasy, boczek, przetwory mleczne, masło, olej palmowy.
Tłuszcze nasycone zawierające kwasy nasycone są bardziej odporne na utlenianie. Czym bardziej tłuszcz jest twardy, tym więcej zawiera kwasów tłuszczowych i tym wyższą ma temperaturę topnienia.
Nadmiar tłuszczów nasyconych jest powodem miażdżycy, tak więc, najlepiej jest odłożyć tłuszcz zwierzęcy "na półkę". Okazuje się jednak, że olej kokosowy i palmowy znajduje się również w tej samej grupie.
Niewszystkie tłuszcze nasycone są jednak zle, są takie które pomagają schudnąć, poprawiają stan zdrowia i zmniejszają wyniki złego cholesterolu i ogólnie zmniejszają szansę na choroby serca. Olej kokosowy jest zdrowym tłuszczem.
Jako tłuszcz roślinny posiada o% cholesterolu.
Niewszystkie tłuszcze nasycone są jednak zle, są takie które pomagają schudnąć, poprawiają stan zdrowia i zmniejszają wyniki złego cholesterolu i ogólnie zmniejszają szansę na choroby serca. Olej kokosowy jest zdrowym tłuszczem.
Jako tłuszcz roślinny posiada o% cholesterolu.
Olej kokosowy warto używać do smażenia z powodu wysokiej temperatury jego topnienia. Należy pamiętać by używać go z umiarem.
Posmarowałam nim pieczywo i smakował trochę podobnie jak smalec.
Smarowanie nim pieczywa uważam za nonsens.
O wiele lepiej przygotować smarowidła typu masło słonecznikowe na bazie zdrowych olejów i ziaren słonecznika czy też migdałowe.
O wiele lepiej przygotować smarowidła typu masło słonecznikowe na bazie zdrowych olejów i ziaren słonecznika czy też migdałowe.
Smażyłam na nim kotlety z indyka, nie zauważyłam jakiś rewelacji. Kotleciki usmażyły się ładnie, równo na małej ilości tłuszczu. Więc tu duży plus. Tłuszcz nie spalił się jak to bywa w przypadku oleju rzepakowego.
Jest to na pewno dobre rozwiązanie do smażenia jajecznicy, gdyż unikamy krowiego mleka, co zawsze jest wskazane :-)
Fot M.K.W.
Ten tu olej kokosowy jest rafinowany, więc z najniższej półki, najtańszy.
Ten złego gatunku i tak wciąż jest lepszy od masła czy też plastikowego tłuszczu roślinnego zwanego margaryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz