Fot: M.K.W.
Propozycja prostego dania wegańskiego, szybkiego w przygotowaniu i delikatnego w smaku.
Mała kapusta pekińska
Jedna cebula
4 ząbki czosnku
0,5 kg pomidorów
Olej
2 kostki bulionu warzywnego
200g ryżu
Imbir
Curry
Sól pieprz
Natka pietruszki
1 łyżki pestek dyni
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, dodajemy pokrojoną kapustę. Dusimy ok 8 minut, dodajemy obrane ze skórki , pokrojone pomidory i pestki dyni.
(Pomidory sparzyć wrzącą wodą, żeby skórka łatwo odeszła).
Całość dusimy ok 10 minut, dodajemy dwie łyżeczki curry, jedną łyżeczkę imbiru i sól, pieprz do smaku.
Pod koniec możemy dorzucić poszatkowana natkę pietruszki całą lub część. Ja ten krok opuściłam bo dziecko nie lubi natki.
W sumie to zupełnie niepotrzebnie, bo obiadu palcem nie tknął.
Danie podajemy z białym ryżem ugotowanym na bulionie warzywnym.
Fot:M.K.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz