poniedziałek

Kapustka pekińska z pomidorami


Fot: M.K.W.

Propozycja prostego dania wegańskiego, szybkiego w przygotowaniu i delikatnego w smaku.

Mała kapusta pekińska
Jedna cebula
4 ząbki czosnku
0,5 kg pomidorów
Olej
2 kostki bulionu warzywnego
200g ryżu 
Imbir
Curry
Sól pieprz
Natka pietruszki
1 łyżki pestek dyni

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, dodajemy pokrojoną kapustę. Dusimy ok 8 minut, dodajemy obrane ze skórki , pokrojone pomidory i pestki dyni. 
(Pomidory sparzyć wrzącą wodą, żeby skórka łatwo odeszła).
Całość dusimy ok 10 minut, dodajemy dwie łyżeczki curry, jedną łyżeczkę imbiru i sól, pieprz do smaku.

Pod koniec możemy dorzucić poszatkowana natkę pietruszki całą lub część. Ja ten krok opuściłam bo dziecko nie lubi natki. 
W sumie to zupełnie niepotrzebnie, bo obiadu palcem nie tknął.

Danie podajemy z białym ryżem ugotowanym na bulionie warzywnym. 




Fot:M.K.W.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...