Dziś mój synek zarządził, że pieczemy babeczki .
Zazwyczaj z jego inicjatywy je robimy , przy czym dzielnie pomaga.
Przepis w zasadzie ten sam .
Na próbę użyłam jedną szklankę mąki pszennej pełnoziarnistej , ale jedna szklanki białej pozostała. Odnoszę wrażenie , że babeczki stały się przez to bardziej kruche.
Suche składniki :
1 szklanka pszennej, białej mąki
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka cukru
100gr wiórków kokosowych
2 łyżki proszku do pieczenia
Mokre składniki :
1 szklanka mleka miodowego niesłodzonego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka wiejskie
Osobno mieszany mokre i suche składniki , potem mieszamy i nakładamy do foremek, do 2/3 wysokości
Źle wspominany pizze z mąki pełnoziarnistej więc nie próbowałam babeczek z samej mąki pełnoziarnistej jeszcze przynajmniej :-)
Do babeczek dodaliśmy mrożone owoce, truskawki , borówki i śliwki , co wydłużyło czas pieczenia o ok 20 minut.
Bez owoców mrożonych to 30 minut w temp 200 stopni.
Bez owoców mrożonych to 30 minut w temp 200 stopni.
Zdjęcia M.K.W.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz