poniedziałek

Patisony marynowane z papryką słodką



2 kg patisonów, czym mniejsze tym lepsze
12 ziaren białej gorczycy
12 ziaren ziela angielskiego
8-10 liści laurowych
8 ząbków czosnku
Słodka papryka w proszku
Kilka gałązek kopru


Zalewa:
6 szklanek wody
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
1,5 szklanki octu 10%

Patisony umyć, pozostawić do wyschnięcia. Większe przekroić na mniejsze kawałki. 
Do wymarzonych słoików włożyć patisony wraz z przyprawami.
Zalewę zagotować, dodając ocet dopiero do wrzątku, w którym rozpuszczony jest już całkowicie cukier. 
 Zalać słoiki wrzącą zalewą, zakręcić wyparzonymi, suchymi zakrętkami. 

Pasteryzować 30 minut. 

Fotografie M.K.W. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...