Przepis na 9 słoików 300ml.
Składniki:
3kg mięsistych pomidorów bawole serca
3 średnie cebule,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżeczki soli,
13 ziaren pieprzu czarnego
5 goździków
łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki imbiru,
łyżka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
5 łyżek octu jabłkowego,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
5 łyżek octu jabłkowego,
9 ząbków czosnku.
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy. Cebule myjemy , kroimy. Czosnek obrać, pokroić ząbki na pół. Przygotowane składniki wrzucamy na kilka razy do blendera i mielimy. Z dzbanka blendera przelewamy do 5 litrowego garnka. Gdy gotowe gotujemy. Po zagotowaniu (pogotować chwilę...) , przelewamy wciąż gotujący sok pomidorowy do przygotowanych wcześniej słoików ( umyte wyparzone i zakrętki też) i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy ok 7 minut.
Fot: M.K.W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz