środa

Pyszny sok pomidorowy na zimę z przyprawami.

Jako, że pomidorki zdrowe i bez żadnej chemii pod ręką męża pięknie obrodziły, czas na przetwory na zimę. Tu czas na moje pięć groszy 😜.  Soki pomidorowe to prawdziwa bomba witaminowo -potasowa. Z pewnością dobry na nasze serca. Przyprawy dodają aromatu i smaczku.



Przepis na 9 słoików 300ml.

Składniki:

3kg mięsistych pomidorów bawole serca
3 średnie cebule, 
1/2 szklanki cukru, 
3 łyżeczki soli,
13 ziaren pieprzu czarnego 
5 goździków
łyżeczka cynamonu, 
1/2 łyżeczki imbiru, 
łyżka słodkiej papryki, 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
5 łyżek octu jabłkowego, 
9 ząbków czosnku.


Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy. Cebule myjemy , kroimy. Czosnek obrać, pokroić ząbki na pół. Przygotowane składniki wrzucamy na kilka razy do blendera i mielimy. Z dzbanka blendera przelewamy do 5 litrowego garnka. Gdy gotowe gotujemy. Po zagotowaniu (pogotować chwilę...) , przelewamy wciąż gotujący sok pomidorowy do przygotowanych wcześniej słoików ( umyte wyparzone i zakrętki też) i mocno zakręcamy.  Pasteryzujemy ok 7 minut. 


Fot: M.K.W.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...