niedziela

Przepis na PYSZNE MOKRE ciasto dyniowe o smaku mandarynki.


Ponieważ nastały straszne ulewy zdecydowałam się wszystkie dynie zabrać z pola już teraz...
Część planuję wsadzić do słoików na zimę. Część trzeba zjeść.



Pierwsza propozycja, która padła z ust synka to
 ciasto dyniowe. 

Nie ukrywam, że pewnie jest to zasługa Mamusi Muminka, która wypieka najlepsze dyniowe ciasto na świecie.
Tak za jednym razem był na obiad krem dyniowy, a na podwieczorek ciasto dyniowe 😁 

Ani jednego, ani drugiego moje kochane dziecko nie tknęło 😱, 
bo nie miało ochoty ! 

Przepis na PYSZNE MOKRE ciasto dyniowe o smaku mandarynki. 

Produkty: 

Kubek kremu z dyni. 250ml
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 Kostka masła pełnego 200g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 białka jaj
2 skórki mandarynki
1 opakowanie cukru waniliowego.
3. Łyżki cukru pudru do polewy
Posypka czekoladowa 

Przygotowanie

1.Foremkę lub tortownicę o średnicy ok 24 cm wysmarować po bokach masłem, na spód położyć papier do pieczenia.
Ja używam zazwyczaj naczynia żaroodpornego do pieczenia, wystartowałam więc całe masłem i  oprószyłam bułką tartą. 
2. Resztę masła rozpuścić na małym ogniu wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Cukier puder zostaje na koniec. 
3. Krem z dyni (link tutaj) włożyć do miski, zetrzeć do niej 2 skórki z mandarynki. 
4. Do miski z kremem z dyni ze skórką mandarynki dołożyć rozpuszczone wcześniej masło z cukrami. Wymieszać dokładnie. 
5. Odlać pół szklanki mieszanki, będzie potrzebne na polewę. 
6.Białka z 3 jaj oddzielić od żółtek. Najlepiej do miski ponieważ trzeba będzie ubić z nich pianę.Do miski z dynią natomiast dołożyć 3 żółtka i wymieszać ponownie. 
7. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia w innej misce. Wymieszać. 
8. Do miski z dynią dołożyć mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać.
9. Białka ubić w pianę w misce trzepaczką. 
10. Białka dołożyć do miski z dynią i resztą składników i wymieszać, ale tylko delikatnie, tak w smugi okrągłe.
11. Przelać do przygotowanej tortownicy. 
12. Piec w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 40 minut. 
13. Do odlanej masy z kremu z dyni ze skórką, masłem cukrem i cukrem waniliowym dokładamy teraz cukier puder i mieszamy. Ostudzone nieco ciasto polewamy polewą i posypujemy posypką. 



Ciasto szybko zaczęło znikać... choć ciast w zasadzie nie jadam 😄



Fot: Monika Kamilla

Pyszności 😍 ...

Cześć dyni, schowalismy na strychu, niestety połowa nie przeszła próby....

Ekologiczne zakupy, zdrowy styl życia ecoileo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...