3 kg cukinii
1 czerwona papryka
3 cebule
3 marchewki
2,5 łyżek soli
8 ząbków czosnku
ZALEWA:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, odcinamy końce. Nie obieramy.
Kroimy w plasterki, a grubsze w pół plasterki. Solimy w misce odstawiamy na 30 minut.
Do drugiej miski:
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paski lub kostkę
Cebulę obieramy, kroimy w drobne paski.
Marchewkę myjemy, obieramy ścieramy na tarce.
Po pół godzinie odgniatamy nadmiar wody z cukini i łączymy wszystkie warzywna, dokładnie mieszając.
Sałatkę wkładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Czystych i wyparzonych.
Zakrętki również wyparzone,
oraz wytarte do sucha.
Na wierzch kładziemy kilka ząbków czosnku.
Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy ocet i doprowadzamy do wrzenia.
Wrzątkiem zalewamy słoiki bardzo powoli i zakręcamy.
Pateryzujemy 10 minut.
Marchewkę myjemy, obieramy ścieramy na tarce.
Po pół godzinie odgniatamy nadmiar wody z cukini i łączymy wszystkie warzywna, dokładnie mieszając.
Sałatkę wkładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Czystych i wyparzonych.
Zakrętki również wyparzone,
oraz wytarte do sucha.
Na wierzch kładziemy kilka ząbków czosnku.
Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy ocet i doprowadzamy do wrzenia.
Wrzątkiem zalewamy słoiki bardzo powoli i zakręcamy.
Pateryzujemy 10 minut.
Fot.M.K.W.
Mi z podanych składników wyszły 3 słoiki o pojemności 400ml.
Ekologiczne zakupy, zdrowy styl życia, ecoileo
Mi z podanych składników wyszły 3 słoiki o pojemności 400ml.
Ekologiczne zakupy, zdrowy styl życia, ecoileo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz