Chilli popularne danie za oceanem,
postanowiłam wykonać wykorzystując głównie składniki z mojego ogrodu.
Bazą jest tu 100% sok pomidorowy z pomidorów bawole serca. Bardzo mięsiste i soczyste.
Składniki:
1500ml soku z pomidorów
8 ząbków czosnku
2 cebule
2 średnie marchewki
1 czerwona papryka
Ok 30 dkg mięsa mielonego z indyka
1 puszka czerwonej fasoli
2 kostki bulionu warzywnego
Łyżeczka soli himalajskiej
Przyprawa Chilli
Przyprawa czerwona papryka
Jeśli jest, zamiast przeprawy chilli użyć lepiej papryczkę chilli.
Ja nie lubię bardzo ostrego chilli, dodaję więc tylko pieprz i kurkumę, która sama w sobie jest trochę ostra.
Jak wykonać ?
Mięso mielone z indyka podsmażamy na oleju, rzepakowym, na patelni, aż zmieni kolor na brązowy. Robię to, mieszając cały czas, by dobrze mięso rozdrobnić i by mięsa nie wysuszyć.
Warzywa ;
marchew tne w plasterki,
Cebulę ,
Czosnek,
Paprykę po oczyszczeniu z nasion
kroję w kostkę
I
Obsmażam na patelni, na małym ogniu, aż marchewka zrobi się miękka.
Potem do garnka mięso wrzucam i warzywa, zalewam wcześniej przygotowanym sokiem z mielonych pomidorów.
Dokładam odsączoną czerwoną fasolkę z puszki, kostki bulionowe i przyprawy.
Chilli przygotowuje się szybko i jest to dosyć smaczne danie jednogarnkowe.
Dziś podałam go akurat z naszymi ziemniaczkami, które same w sobie świetnie smakują.
Fot: Monika Kamila
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz