sobota

Dżem z patisona.


Tym razem kolej na inne dyniowate warzywo. 
Patisona. 

Marynowane patisony smakowały dobrze, przypominały w smaku grzybki marynowane. Ja jednak wolę coś na słodko, tym bardziej, że tym razem trafiła mam się jakaś odmiana bez smaku. Nie są takie piękne żółciutkie jak te w zeszłym roku, tylko blade koloru miętowego i niepyszne. 


3 kilogramy patisonów
Pół kg cukru
Cztery galaretki niebieskie
Łyżeczka kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE

Obrać ze skórki patisony
Pokroić na mniejsze kawałki

Wrzucić do garnka rozgotować z cukrem i pół szklanki wody ( ok 1,5h)

Dołożyć kwasek

Dołożyć galaretkę i dobrze wymieszać i rozpuścić.

Wrzące wlewać do wyparzonych słoików.


Fot.M.K.W.

Smacznego 😘


Jak ZAWSZE zostawiłam wszystkie nasiona, bo wyrzucanie ich to moim zdaniem marnotrawstwo najcenniejszych składników warzyw dyniowych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Stół wodny Wader

Jak na Wadera przystało, zabawka nie zawiodła.  Wow!  Już powinniśmy dostać jakąś niespodziankę od Wadera za tyle pochlebnych słów,...